search

Somaj tehnic si pentru angajatii firmelor care isi intrerup activitatea din cauza cazurilor de coronavirus



Angajatii companiilor care isi intrerup activitatea din cauza aparitiei unor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 vor primi indemnizatie de somaj tehnic, potrivit OUG nr. 120/2020.
 
OUG nr. 120/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 658 din 24 iulie 2020.
 
Daca Directia de Sanatate Publica dispune suspendarea activitatii unei companii ca urmare a identificarii de persoane infectate cu SARS-CoV-2, toti angajatii, cu exceptia celor aflati in concediu medical, vor beneficia  de acordarea indemnizatiei de somaj tehnic, din bugetul asigurarilor pentru somaj, a anuntat Ministerul Muncii intr-un comunicat.
 
Sprijinul financiar se va acorda pe toata perioada in care activitatea este suspendata, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2020.
 
"(1) Prin derogare de la prevederile art. 24 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile ulterioare, salariatii angajatorilor a caror activitate a fost suspendata ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti beneficiaza de acordarea indemnizatiei prevazute la art. XI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare.
 
(2) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) se calculeaza pentru numarul de zile in care activitatea a fost suspendata.", conform OUG 120/2020. 
 
Aceste masuri de protectie sociala la nivelul angajatorilor, cu caracter exceptional, sunt necesare pentru a evita pierderea de locuri de munca, cresterea ratei de excluziune sociala, precum si amplificarea decalajului socio-economic dintre persoanele a caror activitate a fost afectata direct de epidemie si restul populatiei.
 


Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice