search

Calculul obligatiilor fiscale in cazul indemnizatiilor acordate peperioada starii de urgenta

Actele pentru somaj tehnic se depun, din 1 mai, prin aplicatia aici.gov.ro

ANAF ofera informatii esentiale despre calculul obligatiilor fiscale, in cazul indemnizatiei lunare acordata profesionistilor potrivit OUG 30/2020 (cu exceptia celei de care beneficiaza persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005), avocatilor si persoanelor care obtin venituri din drepturi de autor se efectueaza de catre persoanele fizice beneficiare prin aplicarea cotelor de impozit (10%), contributiei de asigurari sociale (CAS25%) si contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS -10%), asupra indemnizatiei brute incasate de la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene.
 
Institutia specifica ca, pentru calculul impozitului pe venit, se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, adica prevederile referitoare la stabilirea impozitului pentru veniturile din salarii obtinute din afara functiei de baza, se precizeaza in comunicat.
 
Institutia atrage atentia ca obligatiile fiscale mentionate se declara prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si se platesc de catre persoanele fizice beneficiare pana la data de 15 martie 2021.
 
Este important de precizat ca, in cazul indemnizatiei de care beneficiaza persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005, precum si al celei acordata sportivilor, calculul, retinerea si plata impozitului pe venit (10%), a contributiei de asigurari sociale (25%) si a contributiei de asigurari sociale de sanatate(10%) se realizeaza de catre cooperatia cu care persoanele au incheiate conventii individuale, respectiv de structura sportiva, in calitate de platitori, din indemnizatia bruta incasata de la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene.
 
Pentru calculul impozitului pe venit se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, adica prevederile referitoare la stabilirea impozitului pentru veniturile din salarii obtinute din afara functiei de baza, mai arata sursa citata.
 
In acest caz, obligatiile fiscale se declara de catre platitorii veniturilor prin D112, pana pe 25 a lunii urmatoare celei in care se incaseaza de la Agentia judeteana pentru plati si inspectie sociala.


Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice