search

ANAF pune la dispozitie Ghidul privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice si in limba engleza

Agentia Nationala de Administrare pune la dispozitia contribuabililor persoane fizice Ghidul privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice tradus in limba engleza.


Materialul informativ este publicat pe site-ul www.anaf.ro, in sectiunea “Asistenta contribuabili” rubrica “Ghiduri curente” si poate fi accesat la urmatorul link:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale Editie2019 EN.pdf



Institutia reaminteste contribuabililor persoane fizice care le sunt obligatiile in raport cu ANAF, privitor la chestionarele care trebuie depuse pentru stabilirea rezidentei fiscale:

Persoanele fizice care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, au obligatia completarii si depunerii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania".

Totodata, persoanele fizice sosite in Romania care au o sedere in statul roman pe o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, au obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania".

Obligatia depunerii Chestionarelor pentru stabilirea rezidentei fiscale atat la plecarea din Romania cat si la sosirea in Romania este reglementata de Ordinul ministrului finanfelor publice nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenta in Romania a persoanelor fizice.

Ca urmare a depunerii chestionarelor, organul fiscal analizeaza situatia concreta a persoanei fizice, luand in considerare prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, dupa caz, precum si documentatia prezentata de contribuabili in vederea stabilirii rezidentei fiscale. In ceea ce priveste documentele justificative, mentionam ca, organul fiscal poate solicita si alte documente pe care le considera relevante pentru stabilirea rezidentei fiscale. Referitor la documentele justificative precizam ca acestea trebuie depuse in limba romana, avand in vedere ca limba oficiala in administratia fiscala din Romania este limba romana. Astfel, orice document sau inscris care se prezinta Agentiei fiscale trebuie sa fie insotit de traduceri in limba romana, certificat de un traducator autorizat.

ANAF desfasoara miercuri, 17 iulie, o sesiune de indrumare si asistenta pe pagina de Facebook a institutei, cu tema "Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania si la sosirea tn Romania”. Puteti sa adresati in comentarii intrebarile la care doriti sa va raspunda specialistii institutiei.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice